Μικρό λεξικό εννοιών

Βολισσός, Xίου

Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική Χίο, τη Βολισσό. Ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση του Γιάννη Μακριδάκη εκεί βρεθήκαμε για πρώτη φορά,αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που επιβάλλει το χρηματοοικονομικό σύστημα. Ειδικότερα, οι θεματικές που συζητήσαμε ήταν οι εξής:

  • Το σύστημα είμαστε εμείς.
  • Η αστικοποίηση του πλανήτη ως παράγοντας που συμβάλλει στην υποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από το χρηματιστηριακό.
  • Η καπιταλιστική κρίση και ο όρος ‘‘ανάπτυξη’’ ως συνέπειες της υπεραστικοποίησης του πληθυσμού της γης.
  • Σπόροι, νερό, οξυγόνο, ενέργεια: οι πρώτες ύλες της ζωής μας σε χέρια ανήθικων και κερδοσκοπικών πολυεθνικών.
  • Εκποίηση φυσικών πόρων και κινήματα πολιτών. Γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των ανά την Ελλάδα κινημάτων αλληλεγγύης και αντίστασης.
  • Εναλλακτικοί τρόποι διαβίωσης.

 bolissos (2)

 

Ανάπτυξη

«Ανάπτυξη» υπό τους όρους του χρηματοοικονομικού συστήματος σημαίνει γιγαντισμός, υπερκατανάλωση, κατασπατάληση και αλλοίωση των φυσικών πόρων (σπόροι, ενέργεια, οξυγόνο, νερό, πρώτες ύλες) χωρίς αναπλήρωσή τους· σημαίνει βίαιη και αλαζονική κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον χάριν του κέρδους και αναγόρευση του χρήματος από απλή μονάδα μέτρησης των πραγματικών αξιών – των φυσικών πόρων – σε αυθύπαρκτη αξία. Το σύστημα αυτό συντηρείται και εντείνεται από την υπεραστικοποίηση του πληθυσμού.

 

Αποανάπτυξη

Η αποανάπτυξη δεν είναι μια τεχνική μέθοδος. Είναι κυρίως νοοτροπία και στάση ζωής που θεμελιώνεται στην οικουμενική, ολιστική θεώρηση της ζωής και την αδιάσπαστη ενότητα του ανθρώπου με το Φυσικό Οικοσύστημα. Είναι τάση προς εξισορρόπηση της σημερινής ανισορροπίας και πρό(σ)κληση για εσωτερική αλλαγή του καθενός μας. Η αποανάπτυξη έχει τρεις βασικές διαστάσεις, την αποκατάσταση της φυσικής ζωής, της φυσικής διατροφής και της φυσικής καλλιέργειας της γης και της κοινωνίας.  

 

Φυσικοί Νόμοι και Ρυθμοί

Το αυθύπαρκτο Φυσικό Οικοσύστημα διέπεται από νόμους και ρυθμούς, οι οποίοι διασφαλίζουν την ισορροπία και την εξέλιξή του. Ο άνθρωπος δεν είναι εκτός του Οικοσυστήματος, είναι γέννημά του, και εξαρτάται απολύτως από αυτό· ως εκ τούτου υπόκειται στους νόμους και τους ρυθμούς του. Είναι ένας ισότιμος κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα της ζωής και ως τέκνο της Φύσης συναποτελεί μαζί με όλα τα άλλα τέκνα της μια Ενότητα. Οι φυσικοί πόροι, επομένως, είναι εκ φύσεως κοινά αγαθά, που ανήκουν σε όλα τα όντα και καθένα από αυτά έχει δικαίωμα να κάνει τη χρήση που είναι αναγκαία για την ύπαρξή του. Τα πάντα στη Φύση είναι αλληλένδετα και γι’ αυτό όταν πλήττεται ή ασθενεί ένα μέρος, όσο μικρό κι αν είναι, πλήττεται και ασθενεί το Όλο. Οι συνέπειες των πράξεών μας επιστρέφουν αργά ή γρήγορα στο πολλαπλάσιο πάνω μας, συμπαρασύροντας και τόσα άλλα είδη ζωής.

 

Αποεκπαίδευση

Αποεκπαίδευση είναι η απομάκρυνση από την παρεχόμενη έως σήμερα συστημική εκπαίδευση και η εκ νέου μαθητεία σε ένα άλλο σύστημα βασικής Παιδείας. Θεμελιώδεις στόχοι αυτού του νέου συστήματος είναι να καλλιεργεί βιωματικά την ανθρώπινη υπόσταση και να προωθεί τη συλλογικότητα, όχι την ιδιώτευση· να προάγει τη σχέση του ανθρώπου με το Οικοσύστημα, εντός του οποίου αποκτούν πραγματικό νόημα όλες οι αξίες, και να φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με την ψυχή του· να του ανοίγει ένα παράθυρο στις τέχνες, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Εφόσον έχει προηγηθεί η παροχή των παραπάνω βασικών γνώσεων και ο άνθρωπος έχει κατάλληλα προετοιμαστεί πνευματικά και ψυχικά, μπορεί πλέον να ενταχθεί –υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμεί– και στην εκπαίδευση της εξειδίκευσης, αποκτώντας ειδικότερες γνώσεις σε επιμέρους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

"Φυσικό τρίπτυχο"

Φυσική Καλλιέργεια

Η Φυσική Καλλιέργεια βασίζεται σε μια φύση ελεύθερη από την ανθρώπινη παρέμβαση και μεσολάβηση. Μοχθεί να επανορθώσει στη φύση τη ζημιά που προκάλεσε η ανθρώπινη γνώση και δράση και να αναστήσει μια ανθρωπότητα που είναι διαζευγμένη από το Θεό.

Masanobu Fukuoka  (Πηγή: http://www.natural-farming.eu/el/)

Φυσική Διατροφή

Εξερευνώ, ανακαλύπτω, σέβομαι και ακολουθώ τους φυσικούς ρυθμούς της γης και του οργανισμού μου. Επιλέγω να είμαι μέρος υγιούς κόσμου. Αναγνωρίζω πως ο τρόπος που τρέφομαι επηρεάζει όχι μόνο το πνεύμα το σώμα και την ψυχή μου μα και  το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μου. Πως είναι σαφής και ισχυρή πολιτική πράξη.

Φυσική Ζωή

Η Ζωή η βασισμένη στην φιλοσοφία της Μη Επέμβασης, της Ανεπαίσθητης Ύπαρξής σου επί της γης, της Μη Εκβίασης ουδέ στο ελάχιστο των φυσικών ρυθμών και νόμων, της συνύπαρξης και της συνεργασίας σου με τα άλλα πλάσματα, με τα οποία συναποτελείς ισότιμα τον Κόσμο.