Ποιοί είμαστε

Είμαστε μια παρέα ανθρώπων με διαφορετικές εκκινήσεις και διαδρομές, αλλά με ένα κοινό όραμα, την αλλαγή πορείας από το σύστημα στο οικοσύστημα. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στη Βολισσό της Χίου τον Αύγουστο του 2013 με πρωτοβουλία του Γιάννη Μακριδάκη*, άγνωστοι μεταξύ μας, αλλά εν τέλει τόσο γνωστοί που οι παραπανίσιες συστάσεις ήταν περιττές. Μαζί ανακαλύψαμε την ομορφιά της γης, μυρίσαμε τις ευωδιές της και γευτήκαμε τους καρπούς της· μαζί ακούσαμε τον Μήτσο Καραφυλλίδη** να μας μιλά για τη φυσική καλλιέργεια ως μέθοδο, αλλά και ως στάση ζωής· μαζί προβληματιστήκαμε για την πορεία που τραβά εδώ και χρόνια η ανθρωπότητα· μαζί, κυρίως, ανοίξαμε τις καρδιές μας και νιώσαμε την ευγνωμοσύνη που σε πλημμυρίζει όταν βρίσκεσαι σε επαφή με τη Φύση.

Κι επειδή νιώσαμε επιτακτική την ανάγκη χάραξης μιας ανάστροφης πορείας από το σύστημα στο οικοσύστημα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτό το μαζί, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αντίβαρο στην υποτιθέμενη «ανάπτυξη» και τις καταστροφικές συνέπειές της πάνω στον άνθρωπο και το Φυσικό Οικοσύστημα.

Για ν’ ανακοπεί, λοιπόν, αυτή η αδιέξοδη πορεία πιστεύουμε ότι πρέπει να «αποαναπτυχθούμε», να «μικρύνουμε», να απλουστεύσουμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μας, να χαμηλώσουμε το εγώ μας· να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διαβίωσή μας, τη διατροφή μας και τη χρήση των φυσικών πόρων της ζωής όλου του πλανήτη· να μάθουμε να ζούμε με σεβασμό προς τη Φύση, να επανασυνδεθούμε μαζί της και να αντλήσουμε από αυτήν ένα άλλο σύστημα βίου και αξιών με γνώμονα τη φυσική ενότητα, ισορροπία και αρμονία. Εμείς είμαστε «το σύστημα», οι δικές μας πράξεις ή παραλείψεις το συντηρούν, όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι.

Έτσι γεννήθηκε το Απλεπιστήμιο, δηλαδή το πανεπιστήμιο των απλών πραγμάτων. Μέσα από αυτό επιζητούμε να ξαναμάθουμε –ο ένας από τον άλλο και όλοι μαζί από το Οικοσύστημα– τα απλά πράγματα της ζωής, τις αληθινές αξίες, τέχνες και ομορφιές, που μας ενώνουν και μας δίνουν νόημα και χαρά. Αποδεχόμαστε τη μόνη πραγματική, τη φυσική ανάπτυξη, όπως την ορίζουν οι φυσικοί νόμοι και ρυθμοί. Επιζητούμε το μέτρο, την απλότητα, την οικουμενική συνείδηση και την αλληλεγγύη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτοδιαχείρισης, αυτάρκειας, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας στην οικονομία και την κοινωνία και, γενικά, τη συλλογική δράση ως αντιστάθμισμα στην ατομοκεντρική ιδιώτευση και τη μη ευθύνη. Ζητούμενο για μας δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν. Από αυτό κρατάμε μόνο τη γνώση και την πείρα ως εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ανοικοδομήσουμε το νέο.

Ως παρέα είμαστε δυναμική και διαρκώς εξελισσόμαστε, έτσι νέες ιδέες και νέα έργα θα γεννώνται στην πορεία. Οραματιζόμαστε την αληθινή ομορφιά του ανθρώπου και του κόσμου γύρω μας, αυτή που πηγάζει από την ενότητά μας με τη Φύση και με τον φυσικό εαυτό μας, και συνάμα είμαστε μάρτυρες της αυγής ενός νέου πολιτισμού, που ήδη αναφαίνεται και ο οποίος μας οδηγεί, με φυσικούς στέρεους ρυθμούς, από το εγώ στο εμείς, από την κυριαρχία στη συνεργασία, από τα δεσμά της πλάνης στην ελευθερία της αλήθειας, από την επιβίωση στη Ζωή.

 

* Ο Γιάννης Μακριδάκης είναι φυσικός καλλιεργητής, συγγραφέας και εμπνευστής του Απλεπιστημίου. Μένει μόνιμα στη Βολισσό της Χίου. (http://yiannismakridakis.gr/?page_id=153)

** Ο Μήτσος Καραφυλλίδης είναι φυσικός καλλιεργητής, μαθητής του Φουκουόκα, συνοδοιπόρος του Απλεπιστημίου καθώς και πηγή έμπνευσής μας. Μένει μόνιμα στα Τέρτσα του νομού Ηρακλείου.